Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Husen och Wilhelm Peterson-Berger

Sommarhagen på Frösö

Hörnefors och Peterson- Berger

Sevärdheter och utflyktsmål

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Husen och Wilhelm Peterson-Berger

I den förra artikeln i serien om Wilhelm Peterson-Berger berättades om huset och dagens museum på Frösön - Sommarhagen. I en äldre artikel på Becken-Webben kallad Bruket som inte överlevde Hörnefors berättades om tidigare länsantikvarie vid Länsstyrelsen Västerbotten - Bo Sundin - och hans bok "Husen som överlevde Umeå". Här korsas vägarna mellan oss och Wilhelm Peterson-Berger.

Det finns ytterligare en korsande väg - den från Erik Hellström från Saltsjö Boo i Stockholm, vars farfar Thorsten Hellström var skogsförvaltare på Mo & Domsjö AB vid 1900-talets början. Erik Hellströms sökande efter Förvaltarbostaden i Hörnefors fick sin lösning då Erik hittade Hörneå Hemsida.

I denna artikel ska vi titta på några andra hus, om än inte i Hörnefors. Syfte med detta är att skapa en bättre grund till historien om Peterson-Berger och Hörnefors. Detta behövs då Wilhelm Peterson-Bergers koppling till Hörnefors är aningen tunn. Det är mycket skrivet om Wilhelm Peterson-Bergers liv och leverne, och denna artikel bidrar inte med så mycket annat än att just sätta fingret på Hörnefors, för den som tycker det är viktigt.

Släkten Peterson-Berger kom från Dalsland. Fadern var lantmätaren Olof Peterson och modern Sofia Wilhelmina född Berger. Dessa flyttade till Ullånger där äldste sonen Olof Wilhelm föddes 1867. När man kör söderut på E4 och når Ullånger ses ett stort vitt hus uppe i backen mot samhället. Detta var Lantmätarebostället där Wilhelm Peterson-Berger föddes. Tyvärr har Becken-Webben inget eget foto av huset att visa. Huset verkar även svårfångat på internet. Det närmaste man kommer är bilder på monumentet i Ullånger där huset skymtar i bakgrunden.

Familjen flyttade vidare till Umeå och Burträsk kring år 1870. Det synes vara en otydlighet var flytten gick, men f.d. länsantikvarie Bo Sundin Västerbotten vill mena att familjen först flyttade till Umeå, därefter till Burträsk, och därpå åter till Umeå.

Skribenten kör mycket bil norrut och när man tröttnar på vägarbeten och trafikkameror utmed E4 väljer man den vackra inlandsvägen över Burträsk och Skråmträsk. I norra utfarten från Burträsk vid Nedre Åbyn ligger ett intressant hus som man fascinerats över i många år (bild 1).

Bild 1. Familjen Peterson-Bergers hus i Nedre Åbyn/Burträsk såsom det ser ut idag, fotat från vägen (AC805). Vem kunde tro detta då man kört förbi. På vänster sida av vägen ligger en liten sjö och badplats, mycket vacker.

Huset i bild 1 verkar ha stått tomt under många år, men någon har förbarmat sig över det och börjat renovera. Vedstaplar på bakgården talar om uppvärmningsbehov. Högst uppe på taket fanns förr en utsiktsplats med staket. Staketet såg sönderfallande ut och har tagits bort, men ännu ses plattformen på taket. Här dracks nog punch med vidsträckt utsikt över landskapet (se även bild 2).

Bild 2. Huset från bild 1 på ett äldre foto från museet Sommarhagen. Notera utsiktsplatsen på taket, med flaggstång.

Bo Sundins bok "Husen som överlevde Umeå" berättar vidare att familjen Peterson-Berger, samtidigt som man bodde i Burträsk köpte ett hus i Umeå 1882. Fastigheten hette Ripan 3 - som idag ligger i området "öst på stan" Kungsgatan 97. Det bör noteras att stora delar av Umeå brann till aska måndagen 25 juni 1888. De östra delarna klarade sig, däribland familjen Peterson-Bergers hus.

Bild 3. Ripan 3, Kungsgatan 97, fotad en regnig dag i oktober 2024. Huset är även känt som Peterson-Berger-huset.

Familjen Peterson-Berger fick ytterligare tre barn; Karl Einar, Folke Theodor och dottern Gerda Wilhelmina. Dottern Gerda är den som ger koppling till Hörnefors vilket vi återkommer till i en senare artikel.

År 1886 påbörjade Wilhelm Peterson-Berger studier vid musikkonservatoriet i Stockholm, men återkom till Umeå 1891 för att leda och dirigera Umeå Musiksällskaps orkester. Samtidigt verkade han som språk och musiklärare. Umeå blev nog för litet för Wilhelm och 1895 flyttade han åter till Stockholm där han bland annat blev musikrecensent för Dagens Nyheter fram till år 1930. Naturen i Jämtland var en starkare kraft än Stockholm varpå han byggde och flyttade definitivt till Frösön och sitt Sommarhagen.

Här slutar denna artikel, för att återuppstå i nästa bidrag om Hörnefors historia.

--ooOoo--

Gunnar Engström, 2024-10-24

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se